
نقشه سایت چیست و چه کاربردی دارد؟
برای برخی، نقشه سایت ممکن است یک کار بیهوده به نظر برسد، و برخی دیگر، نقشه سایت تقریباً برای هر وب سایت ضروری است. دومی از این دو درست خواهد بود. داشتن سایت مپ که با هدف مشخصی در ذهن ساخته شده باشد، می تواند عامل محرک موفقیت یک وب سایت باشد. این یک پیوند حیاتی بین یک وب سایت و موتور جستجو فراهم می کند که رابطه ای را که برای شکوفایی وب سایت حیاتی است پرورش می دهد.
سرفصل مطالب
نقشه سایت (Sitemap) چیست؟
Sitemap فایلی است که ساختار یک وب سایت شامل صفحات و محتوای آن و روابط بین آنها را نشان می دهد. موتورهای جستجو از نقشه های سایت برای خزیدن موثرتر وب سایت ها استفاده می کنند.
داشتن نقشه سایت بخش مهمی از سئو است.
انواع نقشه سایت
دو نوع سایت مپ وجود دارد:
نقشه های سایت XML
سایت مپ XML قالب ترجیحی sitemap برای موتورهای جستجو مانند گوگل است.
آنها سه نوع اطلاعات اصلی را برای موتورهای جستجو حمل می کنند:
- لیست تمام URL هایی که می خواهید ایندکس کنید
- ویژگی “lastmod” که آخرین به روز رسانی URL ها را نشان می دهد
- ویژگی “hreflang” که در مورد انواع محلی URL ها اطلاع می دهد
XML مخفف Extensible Markup Language است. این قالبی است که خواندن sitemap را برای خزنده های موتورهای جستجو آسان می کند.
گوگل میگوید نقشههای سایت برای وبسایتهای بزرگ، وبسایتهایی با آرشیو گسترده یا وبسایتهای جدید با لینکهای کم مناسب هستند.
با این حال، هر وب سایتی می تواند از داشتن سایت مپ XML بهره مند شود. واقعاً هیچ نقطه ضعفی برای داشتن آن وجود ندارد. و فقط چند دقیقه طول می کشد تا یکی بسازید.
نقشه های سایت HTML
سایت مپ HTML روشی محبوب برای بهبود ناوبری وب سایت و ارائه لینک به تمام صفحات شما در یک مکان بود.
اگرچه نقشههای سایت HTML دیگر چندان رایج نیستند، اما برخی از صداها در جامعه سئو هنوز هم میگویند که آنها ضروری هستند.
واقعیت این است:
سایت مپ های HTML می توانند پیوند داخلی شما را بهبود بخشند و لایه دیگری از ناوبری را برای وب سایت های پیچیده با صفحات زیاد فراهم کنند.
با این حال، از نقشه سایت HTML به عنوان جایگزینی برای عناصر ناوبری سایت خوب (مانند منوها، لینک های پاورقی، خرده نان، دسته ها و غیره) استفاده نکنید.
به عبارت دیگر، کاربران برای پیمایش در وب سایت شما نباید به sitemap نیاز داشته باشند.
نکته: وقتی در مورد Sitemap در زمینه سئو صحبت می کنیم، معمولاً منظور نقشه های سایت XML است. از این پس در این راهنما در مورد نقشه های سایت XML صحبت خواهیم کرد.
چرا نقشه های سایت مهم هستند؟
ترفندها و نکات مختلفی برای بهینه سازی موتورهای جستجو وجود دارد که به بهینه سازی یک وب سایت کمک می کند و یکی از آنها نقشه سایت است. گاهی اوقات، اهمیت sitemap تا حد زیادی دست کم گرفته می شود. همانطور که از نام آن مشخص است، Sitemap یک نقشه تحت اللفظی وب سایت است، یعنی در یک صفحه ساختار سایت، بخش های موجود در آن، پیوندهای بین آن ها و غیره را نشان می دهید. هنگامی که نقشه سایت به روز شده ای برای وب سایت خود دارید، نه تنها برای خودتان بلکه برای موتورهای جستجو نیز مفید است. Sitemap راه بسیار مهمی برای ارتباط وب سایت با موتور جستجو است. Robots (txt.) به موتور جستجو می گوید که کدام قسمت از وب سایت را برای نمایه سازی درج نکند، و نقشه وب سایت به این موتورهای جستجو می گوید که می خواهید کجا بروند.
Sitemap مفهوم جدیدی نیست زیرا همیشه بخشی از بهترین شیوه های طراحی وب بوده است. با پذیرش نقشه های سایت توسط موتورهای جستجو، اکنون مهندسی دقیق آنها بسیار حیاتی است. لازم به توضیح است که اگر علاقه شما به sitemap عمدتاً از نقطه نظر بهینه سازی موتورهای جستجو باشد، نمی توانید فقط با نقشه های سایت معمولی اقدام کنید. به عنوان مثال، نقشه سایت گوگل از فرمت خاص XML استفاده می کند که با سایت مپ HTML معمولی که توسط Yahoo و MSN استفاده می شود، متفاوت است.
ممکن است کنجکاو باشد که چرا نقشه های سایت ضروری است و پاسخ برای برخی واضح است اما نه همه. یک sitemap برای انسان است و دیگری برای عنکبوت ها یا ربات ها است که به عنوان خزنده نیز شناخته می شوند. واضح است که داشتن دو نقشه سایت به عنوان داشتن دو نقشه یکسان در نظر گرفته نمی شود.

چرا باید از SITEMAP استفاده کنید
استفاده از Sitemap فواید زیادی دارد. نه تنها پیمایش آسان تر است، بلکه دید بهتری به موتورهای جستجو می دهد. نقشههای سایت میتوانند این فرصت را فراهم کنند تا موتورهای جستجو را با هر تغییری که بلافاصله پس از وقوع در سایت ایجاد شده است پیوند دهید. شما نمی توانید انتظار داشته باشید که موتورهای جستجو عجله کنند تا تغییرات روی صفحات را توضیح دهند. اما مطمئناً ویرایش هایی را که انجام شده اند در مقایسه با زمانی که یک وب سایت نقشه سایت ندارد سریعتر تغییر می دهند.
علاوه بر این، هنگامی که یک لینک نقشه سایت به یک وب سایت وجود دارد، و به موتورهای جستجو ارسال می شود، زمانی که موتورهای جستجو بازدیدکنندگان را به وب سایت شما می آورند، کمتر به پیوندهای خارجی تکیه خواهید کرد. نقشه های سایت به خوبی به رفع لینک های داخلی ضعیف کمک می کنند. به عنوان مثال، اگر لینک های شکسته تصادفی یا صفحات یتیمی وجود داشته باشد که دسترسی به آنها امکان پذیر نیست. لازم به ذکر است که این ایده عاقلانه ای نیست که به جای رفع خطاهای خود به sitemap تکیه کنید.
نحوه یافتن نقشه سایت
در اینجا چند روش موثر برای یافتن Sitemap در یک وب سایت وجود دارد:
بررسی دستی
ساده ترین راه برای یافتن سایت مپ XML جستجوی دستی آن است. معمولاً نقشه سایت در این آدرس URL قرار می گیرد: https://domain.com/sitemap.xml
اغلب اوقات – به خصوص اگر وب سایت از وردپرس و افزونه Yoast SEO استفاده می کند – به فهرست نقشه سایت (/sitemap_index.xml) هدایت می شوید.
جستجوی اپراتورها
اپراتورهای جستجو عبارات یا نمادهای خاصی هستند که می توانید برای بازگرداندن نتایج خاص تر به یک عبارت جستجو اضافه کنید.
در اینجا برخی از اپراتورهای جستجو وجود دارد که می توانید از آنها برای یافتن sitemap در یک وب سایت استفاده کنید:
- “site:domain.com نوع فایل:xml”
- “site:domain.com inurl:sitemap”
- “site:domain.com intitle:sitemap”
شما می توانید از این اپراتورها در تمام موتورهای جستجوی محبوب مانند گوگل، بینگ یا یاهو استفاده کنید.
به سادگی اپراتور را در نوار جستجو وارد کنید و آدرس وب سایت واقعی را جایگزین «domain.com» کنید.
نتایج جستجو باید مکانsitemap وب سایت را در صورت وجود و موتور جستجوی مورد استفاده شما ایندکس کرده باشد.
کنسول جستجوی گوگل Google Search Console
اگر به کنسول جستجوی گوگل یک وب سایت دسترسی دارید، این احتمال وجود دارد که sitemap در آنجا باشد.
به گزارش “Sitemaps” در بخش “Indexing” در منوی سمت چپ بروید.

Robots.txt
Robots.txt یک فایل وبسایت است که به خزندههای موتورهای جستجو میگوید کدام بخشهای وبسایت را بخزند و از کدام قسمت اجتناب کنند.
شما باید آن را در پوشه ریشه سایت خود قرار دهید: https://domain.com/robots.txt
فایل robots.txt از بهترین شیوه ها پیروی میکند. به sitemap وب سایت پیوند داده می شود. فقط “sitemap” را در سند robots.txt جستجو کنید.
اگر تمام راه ها را امتحان کردید و نتوانستید سایت مپ XML خود را پیدا کنید، احتمالاً وبسایت شما نقشه ندارد. در این صورت، راهنمای ما برای نقشههای سایت XML را بخوانید تا نحوه ایجاد نقشه سایت برای یک وبسایت را بیاموزید. یا از یک مولد sitemap استفاده کنید.
نحوه ارسال و بررسی سایت مپ با گوگل
ارسال سایت مپ XML خود به گوگل یکی از بهترین روش های سئو است. این عمدتا به دو دلیل است:
- این می تواند روند کشف sitemap شما توسط گوگل را سرعت بخشد
- می تواند به شما کمک کند مشکلات sitemap خود را شناسایی کنید
برای ارسال نقشه سایت خود، به گزارش «sitemap» بروید. آن را در بخش “indexing” در منوی سمت چپ پیدا خواهید کرد.
در آنجا آدرس سایت مپ خود را در قسمت «افزودن sitemap جدید» وارد کنید. و روی دکمه “Submit” کلیک کنید.
هر زمان که از گزارش بازدید می کنید، می توانید وضعیت سایت مپ خود را نظارت کنید. اگر پیام سبز “موفقیت” وجود دارد، همه چی رو به راه است.