
مارکتینگ پلن چیست و چگونه بنویسیم؟ [ آپدیت شد ]
در دنیای امروزه، بازارها به سرعت در حال تغییر و تحول میباشند و شرکتها نیازمند استراتژیهای موثر برای جلب توجه مشتریان و ارتقاء فروش خود هستند. یکی از ابزارهای اساسی در این راستا، مفهوم “مارکتینگ پلن” یا “برنامه بازاریابی” است. مارکتینگ پلن به عنوان یک سند استراتژیک، به شرکتها کمک میکند تا به طور دقیقتر اهداف خود را مشخص کنند و راهبردهای مناسب برای دستیابی به این اهداف را تدوین نمایند.
همچنین، ایجاد یک مارکتینگ پلن موثر نه تنها به شرکتها کمک میکند تا هدفمندتر عمل کنند، بلکه به آنها امکان میدهد تا رویکردهای خود را با توجه به شرایط بازار و رقبا بهروز کنند. این ابزار استراتژیک، امکان تحلیل و بررسی عمیقتری از نقاط قوت و ضعف شرکت، فرصتها و تهدیدات بازار و همچنین مخاطرات و فرصتهای محیطی را فراهم میکند. از طریق انجام این تحلیلها و بررسیها، شرکتها میتوانند استراتژیهایی را انتخاب کنند که بهترین بازدهی را در مقایسه با منابع و زمان موجود برای آنها بههمراه داشته باشد. به این ترتیب، مارکتینگ پلن به عنوان یک راهنمای استراتژیک، در بهبود تصمیمگیریها و اجرای موثرتر راهبردهای بازاریابی شرکتها تأثیرگذار است.
در این مقاله، به بررسی مفهوم مارکتینگ پلن، اهمیت آن در راستای توسعه کسب و کار، و مراحل اصلی نگارش یک مارکتینگ پلن مؤثر خواهیم پرداخت. همچنین، به بررسی اجزای اصلی که در یک مارکتینگ پلن به کار میروند، مانند تحلیل SWOT، تعیین هدف، استراتژی بازاریابی و برنامه عمل، خواهیم پرداخت.
مارکتینگ پلن (Marketing Plan) چیست؟

مارکتینگ پلن یا برنامه بازاریابی یک سند عملیاتی است که یک استراتژی تبلیغاتی را ترسیم می کند که یک سازمان برای تولید سرنخ و رسیدن به بازار هدف خود اجرا می کند. یک طرح بازاریابی، کمپینهای ارتباطی و روابط عمومی را که در یک دوره انجام میشود، از جمله اینکه چگونه شرکت تأثیر این ابتکارات را اندازهگیری میکند، جزئیات میدهد. کارکردها و اجزای یک برنامه بازاریابی شامل موارد زیر است:
- تحقیقات بازار برای حمایت از تصمیمات قیمت گذاری و ورودی های جدید بازار
- پیامهای سفارشی که مناطق جمعیتی و جغرافیایی خاصی را هدف قرار میدهد
- انتخاب پلتفرم برای ارتقای محصول و خدمات: دیجیتال، رادیو، اینترنت، مجلات تجاری و ترکیبی از این پلتفرم ها برای هر کمپین
- معیارهایی که نتایج تلاش های بازاریابی و جدول زمانی گزارش آن ها را اندازه گیری می کند
نکات مهم:
- طرح بازاریابی، استراتژی ای را که یک شرکت برای بازاریابی محصولات خود به مشتریان استفاده می کند، به تفصیل شرح می دهد.
- این طرح بازار هدف، ارزش پیشنهادی نام تجاری یا محصول، کمپین هایی که قرار است راه اندازی شود و معیارهایی که برای ارزیابی اثربخشی ابتکارات بازاریابی استفاده می شود را مشخص می کند.
- برنامه بازاریابی باید بر اساس یافتههای معیارهایی که نشان میدهند کدام تلاشها تأثیر دارند و کدام تأثیر ندارند، بهطور مداوم تنظیم شود.
- دیجیتال مارکتینگ نتایج را تقریباً در زمان واقعی نشان می دهد، در حالی که تبلیغات تلویزیونی برای تحقق هر سطحی از نفوذ در بازار نیاز به چرخش دارند.
- مارکتینگ پلن بخشی از یک طرح تجاری است که تمام جنبه های مهم یک کسب و کار مانند اهداف، ارزش ها، بیانیه ماموریت، بودجه و استراتژی های آن را توصیف می کند.
فرق برنامه بازاریابی و استراتژی بازاریابی
اصطلاحات برنامه بازاریابی یا همان مارکتینگ پلن و استراتژی بازاریابی اغلب به جای یکدیگر استفاده می شوند زیرا یک برنامه بازاریابی بر اساس یک چارچوب استراتژیک فراگیر توسعه می یابد. در برخی موارد، استراتژی و برنامه ممکن است در یک سند گنجانده شود. به ویژه برای شرکت های کوچکتر که ممکن است تنها یک یا دو کمپین بزرگ را در یک سال اجرا کنند. این طرح فعالیت های بازاریابی را به صورت ماهانه، سه ماهه یا سالانه مشخص می کند. در حالی که استراتژی بازاریابی ارزش پیشنهادی کلی را مشخص می کند.
انواع مارکتینگ پلن
انواع مختلفی از طرح های بازاریابی مختلف وجود دارد که متناسب با مشاغل مختلف و نیازهای تجاری مختلف است.
- راه اندازی محصول جدید: این یک طرح بازاریابی است که نشان می دهد محصول جدید چگونه وارد بازار می شود، چه کسانی را هدف قرار می دهد و به چه روشی تبلیغات انجام می شود.
- رسانه های اجتماعی: یک طرح بازاریابی رسانه های اجتماعی بر استراتژی های تبلیغاتی در پلتفرم های مختلف رسانه های اجتماعی و نحوه تعامل با کاربران در این پلتفرم ها تمرکز دارد.
- مبتنی بر زمان: برنامه های بازاریابی مبتنی بر زمان، مانند برنامه هایی که به صورت فصلی یا سالانه اجرا می شوند. بر زمان سال، شرایط فعلی کسب و کار و بهترین استراتژی ها در آن دوره تمرکز دارند.
چگونه یک مارکتینگ پلن بنویسیم؟

ارزش پیشنهادی
یک برنامه بازاریابی ارزش پیشنهادی برای کسب و کار در نظر گرفته میشود. ارزش پیشنهادی، وعده کلی ارزشی است که باید به مشتری تحویل داده شود و بیانیهای است که در جلو و مرکز وبسایت شرکت یا هر ماده برندسازی ظاهر میشود.
ارزش پیشنهادی باید توضیح دهد که چگونه یک محصول یا برند مشکلات مشتری را حل میکند. مزایای آن محصول یا برند چیست و چرا مشتری باید از این شرکت خرید کند نه شرکت دیگری. طرح بازاریابی بر اساس این ارزش پیشنهادی به مشتری است.
شاخص کلیدی عملکرد را مشخص کنید (KPI)
ایجاد شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) به شما این امکان را می دهد که موفقیت مارکتینگ پلن خود را در رابطه با ارزش پیشنهادی شرکت خود اندازه گیری کنید. به عنوان مثال، اگر هدف شما تعامل با جمعیتی خاص در یک منطقه خاص است. می توانید بازدیدهای رسانه های اجتماعی و وب سایت را دنبال کنید.
مخاطبان هدف خود را مشخص کنید
مارکتینگ پلن بازار هدف یک محصول یا برند را مشخص میکند. تحقیقات بازار اغلب مبنای تصمیمات بازار هدف و کانال بازاریابی است. به عنوان مثال، آیا شرکت در رادیو، رسانههای اجتماعی، تبلیغات آنلاین یا تلویزیون منطقهای تبلیغ میکند؟
دانستن اینکه میخواهید به چه کسی بفروشید و چرا یکی از اجزای بسیار مهم هر طرح تجاری است. این به شما اجازه میدهد تا کسب و کار خود را متمرکز کنید و موفقیت آن را اندازهگیری کنید. جمعیتشناسیهای مختلف با سلیقهها و نیازهای متفاوتی دارند. دانستن اینکه بازار هدف شما چیست، به شما کمک میکند تا برای آنها بازاریابی کنید.
استراتژی و اجرا
برنامه بازاریابی شامل منطق این تصمیمات است. این طرح باید بر ایجاد، زمانبندی و قرار دادن کمپینهای خاص تمرکز کند. این طرح شامل معیارهایی است که نتایج تلاش های بازاریابی شما را اندازه گیری می کند. مثلاً در تلویزیون تبلیغ می کنید یا در شبکه های اجتماعی؟ اگر تبلیغات در تلویزیون باشد چه ساعتی پخش می شود؟ این استراتژی ممکن است شامل برنامه ریزی پرواز باشد، که شامل زمان هایی است که می توانید از دلارهای تبلیغاتی خود بیشترین استفاده را ببرید.
بودجه را تعیین کنید
یک مارکتینگ پلن هزینه دارد. دانستن بودجه خود برای یک برنامه بازاریابی به شما این امکان را می دهد. که یک برنامه مناسب در آن زمینه ایجاد کنید، به آن پایبند باشید و از هزینه های فرار جلوگیری کنید. همچنین به شما کمک می کند تا به بخش های مختلف برنامه بازاریابی خود اختصاص دهید.
برنامه خود را تنظیم کنید
یک طرح بازاریابی را می توان در هر نقطه بر اساس نتایج حاصل از معیارها تنظیم کرد. به عنوان مثال، اگر تبلیغات دیجیتال بهتر از حد انتظار عمل کنند. می توان بودجه یک کمپین را برای تأمین بودجه یک پلتفرم با عملکرد بالاتر تنظیم کرد یا شرکت می تواند بودجه جدیدی را آغاز کند. چالش پیش روی رهبران بازاریابی این است که اطمینان حاصل کنند که هر پلتفرم زمان کافی برای نشان دادن نتایج دارد.
فرق مارکتینگ پلن و بیزینس پلن

یک برنامه کسب و کار یا بیزینس پلن به جزئیات نحوه عملکرد و عملکرد یک کسب و کار در کل آن می پردازد. طرح کسب و کار یک نقشه راه برای یک کسب و کار است. این شامل اهداف، ماموریت ها، ارزش ها، مالی و استراتژی هایی است که کسب و کار در عملیات روزمره و دستیابی به اهداف خود از آنها استفاده می کند.
یک بیزینس پلن شامل یک خلاصه اجرایی، محصولات و خدمات فروخته شده، تجزیه و تحلیل بازاریابی، استراتژی بازاریابی، برنامه ریزی مالی و بودجه خواهد بود که فقط چند مورد را نام می برد.
همانطور که گفته شد، یک برنامه کسب و کار شامل یک مارکتینگ پلن است که بر ایجاد یک استراتژی بازاریابی در مورد چگونگی آگاهی مردم از محصول یا خدمات شرکت، نحوه دستیابی به بازار هدف و ایجاد فروش تمرکز دارد.
جمع بندی
برنامه بازاریابی یا مارکتینگ پلن استراتژی تبلیغاتی است که یک کسب و کار برای فروش محصول یا خدمات خود اجرا می کند. برنامه بازاریابی به تعیین اینکه بازار هدف چه کسی است، بهترین راه برای دستیابی به آنها، محصول یا خدمات با چه قیمتی باید فروخته شود و شرکت چگونه تلاش های خود را می سنجد کمک می کند.
نظارت و تنظیم مداوم یک طرح بازار بخش مهمی از اداره یک تجارت است زیرا نشان می دهد بهترین و بدترین راه برای ایجاد فروش کدام است. بدون یک برنامه بازاریابی موفق، یک کسب و کار ممکن است نتواند برای مدت طولانی به فعالیت خود ادامه دهد.